Hoe vertel je je puber dat je gaat scheiden?



Hoe leg je aan pubers uit dat je gaat scheiden (de scheidingsmelding) en hoe pak je dit best aan.

Best communiceer je op een open, eerlijke en duidelijke manier en kies je voor een vertrouwde omgeving. Uiteraard doen jullie dit samen. Je geeft hiermee immers het positief signaal aan je kinderen dat, hoewel jullie als partners uit elkaar gaan, je nog samen ouder blijft. 

De wijze waarop jullie dit vertellen, het respect dat je toont naar mekaar en naar je kinderen is hierbij belangrijk. Dit bepaalt mee hoe kinderen zelf daarna met de scheiding omgaan. 

Een genuanceerde aanpak, zonder wederzijdse verwijten, met empathie naar mekaar en naar de kinderen toe, is een zeer belangrijke en positieve stap in het verhaal. Je hoeft zeker
niet alle details te vertellen. Je puber dient het verhaal te krijgen in woorden die hij begrijpt. Het is een hele evenwichtsoefening om je puber niet te onderschatten of te overschatten. Hoewel aan kinderen/pubers niet alles verteld dient te worden, mag je ook niet te veel voor hen verbergen. Pubers zijn soms veel wijzer dan hun ouders kunnen inzien en hebben wellicht al veel langer de storm zien hangen. Door een goede scheidingsmelding kan je puber zich het verhaal eigen maken en er mee aan de slag. 

Ook is het belangrijk je puber vragen kan en mag stellen.  Hij/zij heeft het recht op een eerlijk en duidelijk antwoord.  

Geef hun ook mee dat er weliswaar problemen kunnen komen maar dat hij zich daar geen zorgen rond hoeft te maken. Het aller belangrijkste is immers dat je je puber geruststelt en dat jullie duidelijk aangeven dat niet hij, maar jullie, alle problemen die zich nog stellen zullen oplossen.

Stel je puber gerust en neem zelf je verantwoordelijkheid en geef volgende boodschap duidelijk aan je puber mee:
  • ondanks alle veranderingen die op til zijn
  • ondanks alles wat er gebeurd is tussen je ouders:
  • Wij willen het allerbeste voor jou
  • Wij zien je graag, en je bent en blijft de belangrijkste
  • We hebben samen het vertrouwen dat het met jou goed komt

Volwassenen nemen soms beslissingen in hun leven die hun kinderen niet altijd (volledig) begrijpen of waar de puber zich zelfs helemaal niet in kan vinden. 

Als deze pubers in woord en daad duidelijk wordt gemaakt dat ze graag gezien worden door hun ouders en dat de ouders in en na de scheiding respectvol met de kinderen blijven omgaan dan komt het op het einde van de rit allemaal wel goed en terecht.